کِم سِنتر

گاه نوشت های یک دبیر

کِم سِنتر

گاه نوشت های یک دبیر

میزان ید موجود در نمک طعام و حداکثر میزان مجاز کلر در آب شهری

1- بسیاری از مواد غذایی به طور معمول در رژیم غذایی مردم کشورمان کم است. یُد از جمله ی این مواد است که هرچند بدن به مقدار زیاد آن احتیاج ندارد، اما کمبود آن هم مشکلات زیادی را به دنبال دارد.

اختلالات ناشی از کمبود یُد، بیش از یک ‌میلیارد نفر از مردم جهان و از جمله ایران را در معرض خطر قرار داده است. بررسی‌های به عمل آمده نشان می ‌دهد که نمک، ایده‌‌آل ‌ترین وسیله برای افزایش یُد است، زیرا تنها ماده ی غذایی است که در دسترس عموم مردم است و در بیشتر جوامع روستایی ممکن است تنها کالایی باشد که از خارج به آنها می ‌رسد.

روش‌های افزایش یُد به نمک ساده و قابل اجراست، به خصوص وقتی نمک برای مصرف تصفیه می ‌شود، یُد افزایی تاثیر بسیار ناچیزی در قیمت آن خواهد داشت. برای اضافه کردن یُد به نمک از ترکیبات یُدور یا یُدات ‌پتاسیم و به میزان 30 ‌تا50 ‌گاما (میلی‌ گرم در کیلوگرم) استفاده می‌ شود.

اضافه کردن یُد به نمک تاثیر بسیار زیادی در ریشه ‌کنی بیماری گواتر در بین مردم ایران داشته است.

2 - کلریناسیون‌ (با استفاده‌ ازکلرمادر):
غلظت‌ 1 درصد کلر را کلر مادرگویند (به‌ عبارت‌ دیگر حل‌ کردن‌ 15گرم‌ پرکلرین‌ ] هیپوکلریت‌ کلسیم‌ 70درصد [ در یک‌ لیتر آب‌ یا 300 گرم‌پرکلرین‌ در 20 لیتر آب‌ جهت‌ تهیه‌کلرمادر نیاز می‌باشد). 


با افزودن‌ پرکلرین‌ (کلرمادر) به‌آب‌، به‌ نحوی‌ که‌ پس‌ از نیم‌ ساعت‌ کلرباقیمانده‌ در آن‌ بین‌ 0/5 تا 0/8 میلی‌گرم‌ در لیتر (P.P.M) باشد می‌توان‌گفت‌ که‌ آب‌ از نظر باکتریها و ویروسهاسالم‌سازی‌ شده‌ است‌ اما آلودگیهای‌انگلی‌ آن‌ بدون‌ هیچ‌ تغییری‌ در آب‌باقی‌ خواهد ماند. بنابراین‌ آب‌ کلرینه‌ شده‌ عاری‌ ازتخم‌ انگل‌ و پروتوزئرها نیست‌. با این‌وجود چون‌ به‌ واسطه‌ کلرزنی‌ عامل‌ سه‌بیماری‌ خطرناک‌ و کشنده‌ تیفوئید، وباو اسهال‌ از بین‌ می‌رود، بنابراین‌ توصیه‌می‌شود که‌ در مورد آب‌ آشامیدنی‌ عمل‌کلرزنی‌ صورت‌ گیرد.
 

- حداقل‌ مقدار مجاز کلر آزادباقیمانده‌ با توجه‌ به‌ PH آب‌ 0/2 میلی‌گرم‌ در لیتر است‌، ولی‌ در مخازن‌ذخیره‌ میزان‌ توصیه‌ شده‌ کلر برای‌ضدعفونی‌ کردن‌ آب‌ 3 تا 5 گرم‌ پودرپرکلرین‌ (هیپوکلریت‌ کلسیم‌ 70درصد) به‌ ازای‌ هر متر مکعب‌ آب‌است‌ (پودر پرکلرین‌ می‌بایست‌ درظروف‌ در دار و دور از نور خورشید،حرارت‌ و رطوبت‌ نگهداری‌ شود).

دلایل‌ ضروری‌ بودن‌حفظ کلر باقیمانده‌ پس‌ ازتصفیه‌ آب‌ آشامیدنی‌:
1 - ممکن‌ است‌ در ضمن‌ عمل‌تصفیه‌ کلیه‌ میکروارگانیسمها و تخم‌انگلها از آب‌ جدا نشده‌ باشند، بنابراین‌ضروری‌ است‌ مقدار کلر باقیمانده‌ درآب‌ آشامیدنی‌ بعد از تصفیه‌ به‌ میزان‌0/5P.P.M تا P.P.M 0/8 درشرایط عادی‌ و P.P.M 1 در شرایطاضطراری‌ باشد تا میکروارگانیسم‌هادر فاصله‌ رسیدن‌ آب‌ به‌ دست‌ مصرف‌کننده‌ نه‌ تنها فرصت‌ تکثیر نداشته‌باشند بلکه‌ بر اثر وجود کلر باقیمانده‌در آب‌ از بین‌ بروند.
2 - چون‌ امکان‌ ورود فاضلاب‌ یاآب‌ آلوده‌ در شبکه‌ لوله‌ کشی‌ در مواقع‌پایین‌ آمدن‌ فشار آب‌ و از طریق‌ارتباط نامناسب‌ سیستم‌ لوله‌ کشی‌وجود دارد، برای‌ تقلیل‌ آلودگی‌ آب‌،کلرزنی‌ و حفظ کلر باقیمانده‌ در آب‌ضروری‌ است‌.
- بر اساس‌ تعریف‌ سازمان‌ جهانی‌بهداشت‌ اگر یک‌ خانوار بتواند 5 تا 10لیتر آب‌ آشامیدنی‌ خود را به‌ نحوی‌سالم‌ و بهداشتی‌ کند آن‌ خانوار رامی‌توان‌ جزو خانوارهایی‌ به‌ شمار آوردکه‌ به‌ آب‌ آشامیدنی‌ سالم‌ دسترسی‌دارند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد