امروز بیست و پنجمین سالگرد کشف فولرن هاست. بد نیست نگاهی به تاریخچه ساخت این ترکیب داشته باشیم.
به طورکلی ، فولرن به هر نوع مولکول کربنی خالص به شکل های توخالی کروی ، بیضی و لوله ای شکل گفته می شود. به فولرن های کروی شکل در اصطلاح باکیبال ، و فولرن های استوانه ای (لوله ای شکل) در اصطلاح نانوتیوب های کربنی یا باکی تیوب نیز گفته می شود.
فولرن ها از نظر ساختاری مشابه گرافیت هستند چرا که از اتصال اتم های کربن در قالب حلقه های شش ضلعی و گاها پنج و یا هفت ضلعی به وجود می آیند.
اولین فولرن کشف شده با نام باک مینسترفولرنbuckminsterfullerene یا همان C60 معروف در سال 1985 توسط گروهی از دانشمندان به نام های Richard Smalley, Robert Curl, James Heath, Sean O'Brien و Harold Kroto در دانشگاه رایس Rice University، به دنیا معرفی شد.باک مینسترفولرن نام خود را از Richard Buckminster Fuller به ارث برده است.
کشف فولرن ها ، تعداد آلوتروپ های کربن را که پیش از این به گرافیت ، الماس و کربن های بی شکل (دوده و زغال چوب) محدود بود، به نحو چشمگیری افزایش داد. در این میان باکیبال ها و باکی تیوب ها به خاطر خواص شیمیایی ویژه و کاربردهای تکنولوژیکی آن ها ، مورد مطالعه و تحقیق فراوان قرار گرفته اند به خصوص در زمینه علم مواد ، الکترونیک و نانوتکنولوژی.
دوستان علاقمند برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به لینک های زیر مراجعه نمایند.
لینک 1 لینک2 لینک3 لینک4 لینک5
شکافت یا تقسیم شدن یک هسته ی سنگین به دو دسته ی تقریباً مساوی، اغلب با آزادسازی انرژی همراه است. مقدار انرژی آزاد شده یک میلیون مرتبه از مقدار انرژی ای که در یک واکنش شیمیایی، که مستلزم تغییراتی در هسته نیست، به دست می آید، بیشتر است. با بر هم زدن تعادل بین نیروهای دافعه و جاذبه در داخل هسته و با اضافه کردن یک نوترون، که در نتیجه باعث می شود تا انرژی وابسته به آن به هسته داده شود، می توان فرایند شکافت را به دست آورد که این واکنش گرمای زیادی را تولید و آثار تخریبی زیادی را به همراه می آورد برای همین سلاح هایی را که با این روش ساخته می شوند، گرما هسته ای می نامند. این سلاح ها به ماشه ای نیاز دارند که سه انفجار متوالی ایجاد و نیروی لازم را تولید نماید.
علوم و فنون هسته ای جزو فن آوری های پیش رفته و برتر در عصر کنونی است. امروز تاثیر این علوم در گسترش دانش بشری، تسلط بر طبیعت، تامین رفاه و پیشرفت زندگی بشر غیر قابل تردید بوده و به درستی می توان آن را از عناصر و محور های اصلی توسعه ی پایدار و از عوامل مهم اقتدار یک کشور به شمار آورد. در واقع، در طول نیم قرن گذشته، در نتیجه تلاش پیگیر پژوهش گران، این فناوری نقش مهمی در رشد صنعت، کشاورزی و پزشکی ایفا کرده است. استفاده از رادیو ایزوتوپ ها در تشخیص و درمان بیماری ها، به کارگیری فن آوری هسته ای در تولید برق و تولید مواد با خواص ویژه و هم چنین تولید گونه های مقاوم محصولات کشاورزی نسبت به آفات و کم آبی، تنها شماری از استفاده های گوناگون این علوم در پزشکی، صنعت و کشاورزی است. جمهوری اسلامی ایران مصمم است، با توجه به تاثیر شگرف علوم و فنون هسته ای در مؤلفه های علمی، اقتصادی و اجتماعی و به طور کلی توسعه پایدار، راه خود را در مسیر پر پیچ و خم استفاده ی صلح آمیز از این فناوری باز کند. انرژی هسته ای به طور صلح جویانه موارد مصرف گوناگونی دارد که به شرح آن ها پرداخته می شود. (شایان ذکر است، آژانس بین المللی انرژی اتمی در این حوزه تحقیقات متعددی را انجام داده است که به مراحل کاربردی نیز رسیده اند.)